fbpx

trenden MODALE bokse

Modale bokse bliver mere og mere almindelige, og det er jo egenligt ikke så underligt. De er enkle, simple og nemme at implementere – hvad kan man have imod dem?

En modal boks – eller et modalt vindue – er et undervindue til det nuværende, som stiller krav til brugeren om at udføre en handling; om at interagere. Man kommer ikke tilbage/videre før man har udført handlingen. I opreativsystemer (Windows, MacOS) bruges de til at vise advarsler og systembeskeder, på interwebbet til at bede om information fra brugeren eller vise billeder. Når den ønskede handling er udført, returneres man til sit udgangspunkt.

modale bokse webdesign trend
modale bokse vinder frem i webdesign

De modale bokse ser ud til at være en god løsning for alle parter. Designeren kan fastholde sit grafiske udtryk, programmøren kan få interaktion, når behovet er der – og brugeren farer ikke vild i muligheder eller glemmer at træffe nødvendige valg.

Som designer kan det være svært at få indpasset alle de nødvendige valg i et brugervenligt design. Er der for mange muligheder, kan brugeren ikke se skoven for bare træer.
 Med den modale boks udelukker man de uaktuelle muligheder og fokuserer brugeren på det nødvendige valg.

Det giver også god mening at bruge modale bokse til at vise billeder i fuld størrelse, eller til at vise et diasshow. Her får vi mulighed for at trække det lidt væk fra det øvrige design, der måske er farverigt eller med masser af detaljer – ikke de bedste omgivelser for flotte fotografier.
 I den situation giver den modal boks en mulighed for en mere neutral baggrund at vise billederne på, og derved give dem den fokus, de fortjener.

Bagsiden af medaljen er, at vi bremser brugerens eget flow – tænk bare på, hvor trætte vi har været af popups? Så meget at vi idag lever med indtil flere forskellige systemer til at blokere for disse irriterende afbrydelser.

Da den modale boks netop blokerer for brugerens workflow, er det vigtigt at designet tydeliggør, at der altså her ikke er andre muligheder – der skal træffes et valg her og ingen andre steder. Ellers kan man risikere at ende med nogle meget forvirrede brugere, der forsvinder for aldrig at vende tilbage igen.

Her kommer den efterhånden meget almindelige Lightbox-teknik til hjælp, ved at gøre omgivelserne mørkere og derved fastholde fokus på den modale boks.

Vi dikterer rækkefølgen i brugernes handlinger, og det skal man altid være varsom med. Internetbrugere er ofte meget kritiske overfor at blive manipuleret, så brug de modale bokse med måde.

Wikipedia om modale bokse

Jakob Nielsen om modale bokse

ellegaard

ellegaard

Uddannet underviser, IT-administrator og guru. Har arbejdet med design og udvikling af WordPress-løsninger siden 2005.