“Hej!
Hvordan har du det?? Jeg har det godt!!!”

Hvorfor så aggressiv og in my face? Så fat det dog!

Brug tegnsætning med måde

Forstærket tegnsætning virker som råb
Er du klar over, hvor aggressiv din tegnsætning virker på andre?

Tegnsætning er en meget vigtig del af skriftlig kommunikation – og det bliver ikke bedre, jo flere tegn du sætter. Bare hvis nu nogen skulle være i tvivl.

Et enkelt tegn – og det gælder både punktum, spørgsmåls- og udråbstegn – formidler funktionen. Hvis der er flere, er det ikke kun en fordobling. Jeg vil vove at påstå, at funktionen forstærkes eksponentielt. Så to udråbstegn vil altså være en firedobling af, hvor kraftigt en påstand leveres.

Et punktum er en pause, en opbremsning. Vi bruger sjældent to punktummer, men ofte tre punktummer. Det kaldes også en ellipse i fagsproget. Ellipsen indikerer, at vi er stoppet op så brat, at der mangler ord, fx ved visning af et ufuldstændigt citat: “At være eller ikke være…” (Shakespeare, Hamlet).

Vi bruger også nogle gange ellipsen, når vi nedskriver talesprog for vise det uafsluttede. Men det kan du læse mere om i “Ellipsen i tekstgrammatisk perspektiv” af Jørn Korzen (https://tidsskrift.dk/nfg/article/download/24018/21078/)

Et spørgsmålstegn viser et spørgsmål; et spørgende udsagn. Men hvis du angiver flere spørgsmålstegn, bliver graden af usikkerhed mere fremtrædende. Der bliver i den grad sået tvivl ved, om den du spørger, kender svaret. Eller ved noget overhovedet???

På samme måde bliver effekten af et udråbstegn kraftigt forstærket af flere på hinanden følgende. Et udråbstegn viser et ’udråb’, vi råber altså ordene før tegnet. Så hvis du forstærker et råb, så bliver det altså voldsomt. Og med tre udråbstegn opfatter jeg det, som at du står som en ”drill sergeant” i den amerikanske hør og SKRIGER af din lungers fulde kraft – 2cm fra mit ansigt.

Det synes jeg godt, du kan tænke lidt over…

Har du forstået det nu??

Så brug det dog!!!

Eller endnu bedre, prøv at lade være.

Morten Ellegaard - selvportræt med vest og hat
ellegaard

Uddannet underviser, IT-administrator og WordPress-guru. Har arbejdet med design og udvikling af digitale løsninger siden 2005.