Hvad skal dit websted fortælle? Hvad skal dine besøgende tage med derfra?

Et websted skal være rart at komme til. Brugerne skal kunne besøge dig uden at blive irriterede over overflødige grafiske elementer. Den interessante information skal kunne nås med få klik uden overflødigheder.

Det burde være en selvfølge, men det er det desværre ikke. Alt for mange tror, at et websted skal være en prangende reklamesøjle for webdesignerens tekniske formåen og glemmer fuldstændig brugeren. Men brugeren skal sættes i højsædet.

Din webdesigner skal:

  • lave enkelt design
  • aflevere et gennemtænkt produkt
  • levere god dokumentation

Hold dit websted opdateret

Et website bliver aldrig færdig – det skal vedligeholdes for bevare sin værdi.

Derfor er vigtigt for os at siderne løbende redigeres og udvides. Det kan løses enten ved at webuvikleren efterfølgende klarer nyhedshåndtering for dig, eller at du bliver uddannet i  selv at stå for vedligeholdelsen.

For at sikre let vedligholdelse skal du sammen med din webudvikler forsøge at finde løsninger, der passer til dine behov og ønsker om teknologi og enkelthed.

Der for eksempel være tale om så forskellige opgaver som

  • enkle online-visitkort til den minimale præsentation
  • løsninger, der kan redigeres og vedligeholdes direkte i browseren for enkelthed og brugervenlighed. Det kaldes også Content Management Systems, forkortet CMS

I den sidste afdeling kan benyttes Opensource produkter som CMSimple, WordPress eller Typo3, alt efter størrelse og behov, her skal der ikke betales licens for brugen af systemet.

Pris og kvalitet hænger sammen

Efterhånden som der er kommet flere muligheder for at man selv kan oprette og vedligeholde en hjemmeside, er det blevet en almindelig opfattelse, at det ikke kan svare sig at hyre en professionel til at opsætte og designe – det er forkert!

Ja, det er ikke raketvidenskab at opsætte en WordPress-installation, og da slet ikke hvis webhotel tilbyder en 1-klik installation. Men det er ikke gjort med det, der er ting, der skal gøres når installationen af WordPress er færdig, hvis den skal kunne holde være i sikkerhed for hackere.

Et design er nemt at oprette, hvis man blot henter et gratis tema  – men passer det til dit indhold og din virksomhed? Og er det nu også godt designet eller er det fuld af fejl? Og det samme gælder for plugins. Hvad med optimering, sikkerhed, brugere?

Fordelen ved at bruge en professionel er, at du her kan forvente at der er en grundig og opdateret viden om, hvad der er af muligheder på markedet og i hvilken retning udviklingen går. Det gør trods alt en forskel, om man laver et websted om året eller leverer i 100vis af dem.

Derfor er du også nødt til at vurdere, om dit budget er af en fornuftig størrelse. Selvfølgelig vil du gerne spare, vi vil jo alle sammen gerne have tingene billigst muligt. Men i nogen tilfælde kan en sparet krone faktisk vise sig at være en utrolig dårlig beslutning.

Et websted er aldrig færdigt

Når nu du får leveret det færdige websted, så er dit arbejde først lige begyndt. Eller hvis du har valgt at lade andre stå for vedligeholdelse, så er det nu, de skal i gang.

For at siderne skal blive ved med at være interessante, så skal der nyt indhold på med mellemrum. Det behøver ikke være en videnskabelig afhandling, men der blot noget, der indikere at firmaet/personen/foreningen bag siden er i live – dels for at vise de besøgende noget nyt når de kommer næste gang, men også fordi det faktisk hjælper i forhold til søgemaskineoptimering (SEO).

Vedligeholdelse indebærer også, at de bagvedliggende filer i f.eks. en WordPress bliver holdt opdateret. Ellers bliver siderne et oplagt mål for hackere, der enten ødelægger siden og lægger andet indhold på, eller bruger den til at distribuere vira eller malware til dine besøgende!

Hvis du ikke har den nødvendige viden eller lyst til selv at sørge for opdatering og backup, eller det selv at skrive nyheder – så få fra starten lavet en fornuftig aftale med nogen udefra til hjælpe dig med det.

Morten Ellegaard - selvportræt med vest og hat
ellegaard

Uddannet underviser, IT-administrator og WordPress-guru. Har arbejdet med design og udvikling af digitale løsninger siden 2005.