En sikker adgangskode skal indeholde store og små bogstaver, tal og tegn, må ikke indeholde egentlige ord eller have nogen sammenhæng med dig eller dit firma. Samtidig skal den være mere end otte karakterer lang, jo længere desto bedre.

Passwo_fa35393c7fDet kan være svært lige at hitte på noget, men så er der masser af programmer, der kan hjælpe dig med det. Der kan man få dannet lange passwords med alle de forskellige elementer og fuldstændig tilfældigt blandet – men hvem kan huske en adgangskode som for eksempel “mK1xwf6V1FeX#U9s”?

Man skal ikke gøre det for nemt for de uindbudte

Men der er måder hvorpå du kan forbedre dine adgangskoder uden at gøre dem sværere at huske. Dels kan man bruge forskellige metoder til at udskifte dele af almindelig ord og derved gøre dem umulige for andre systemer en den menneskelige hjerne – dels man kan skrive dem ned, så kun en selv kan forstå dem.

For at lave sikre adgangskoder er det godt at kende lidt til teknikken bag password-cracking. Crackere bruger flere forskellige metoder til at lede efter sammenhænge i de ellers uforståelige koder.

  • almindelige koder (fx 1234, password)
  • gentagne tegn
  • kendte ord
  • hårdt arbejde!

Kan koden løses ved hjælp af de første metoder tager det ikke mange sekunder, men kommer man ud over dem kan der lægges betydelige hindringer i vejen.

Et godt password bygges op

At man ikke skal bruge standard-ordene giver jo sig selv. Det er heller ikke smart at bruge 4 ens tegn, for det tager altså ikke lang tid at prøve. Vi skal altså helst bruge både tal, store og små bogstaver og symboler, hvis vi skal holde sikkerheden på et højt niveau.

Vi tager udgangspunkt i et ord: symfoniorkester. I første omgang kigger vi efter talord, altså en, to, tre og så videre. I vores ord har vi “ni”, så det skifter vi ud med et ni-tal: symfo9orkester.

En anden metode er at skifte bogstaver ud med tegn, der ligner dem. E ligner 3 (i hvert fald omvendt), 5 ligner S osv. Her kan vi fx udskifte et S med et fem-tal: symfo9orke5ter.
På samme måde kan L blive til £, S blive til $, C til €

Vi vil gerne have både store og små bogstaver, men at starte med stort er for nemt at gætte, så vi bruger i stedet en anden huskeregel: Efter en udskiftning kommer et stort bogstav. Så står vi med symfo9Orke5Ter.

Hvis vi nu vil have symboler med også, så kan vi jo benytte sig af at = er et matematisk “er” og ende med symfo9Orke5T=. Det er stadig læseligt (stort set), men en cracker skal bruge temmelig lang tid på at bryde koden.

Læg dit password frit fremme

Derudover kan man så benytte sig af muligheden for at “skrive” sin adgangskode ned – ikke i ren tekst, men som et billede. Det giver så mange associationer, at andre ikke har enchance for at afkode det, der er klokkeklart for en selv.

C-130 hercules Lad os tage et eksempel: KC-130Herc. Den består af store og små bogstaver, tal og symboler og er mere end otte karakterer lang – kun lige akkurat, ni karakterer helt nøjagtigt. Ikke nem at huske med mindre man ved en del om flyvemaskiner.

Figuren viser en tegning af den nævnte flyvemaskine, transportflyet Hercules i den udgave, der kan bruges til lufttankning. Hvis man kigger på billedet, kan man sikkert godt se sammenhængen.

En anden mulighed kunne være at tegne et blinkende lys: poli106Il= (politibiler)
Eller hvad med en BH for femi95Teri1 (feministeriet)

Brug en kode-service

Skjul dine adgangskoder på skrivebordet 1Hvis det handler om bare at gøre det  lettere i hverdagen, så vil jeg anbefale dig at bruge en tjeneste til at gemme dine koder.

Det betyder, at du kun skal huske en enkelt adgangskode, der så selvfølgelig SKAL være meget sikker. Men så kan du med denne ene kode sørge for, at alle de andre er både sikre, unikke og nemme at skifte ud. Alt i alt en væsentlig forbedring af din sikkerhed.

Med den rigtige løsning bliver det også muligt at midlertidig adgang til venner/familie uden at fortælle selve koden. Eller lade medarbejdere få adgang uden at skulle sørge for at skifte adgangskoder, hver gang en medarbejder fratræder.

Jeg bruger selv 1Password, men der er flere andre at vælge imellem.

Der er med andre ord masser af muligheder og jeg håber, at denne artikel har gjort det lidt lettere for dig at være meget mere sikker!

Morten Ellegaard - selvportræt med vest og hat
ellegaard

Uddannet underviser, IT-administrator og WordPress-guru. Har arbejdet med design og udvikling af digitale løsninger siden 2005.