Sådan. Jeg har sagt det, det er ude nu.

Det er tydeligt, at video er goto mediet på LinkedIn for øjeblikket, men jeg orker dem ikke. Jeg bliver ikke fanget af dit indhold, når jeg scroller mit feed.

Og selvom du starter med dine mest catchie argumenter, så ser jeg ikke videoen igennem.

Nej, giv mig en tekst, jeg kan skimme og hurtigt danne mig et overblik over. Så gemmer jeg de interessante til senere og grundigere læsning.

At autoplay på videoerne så giver et gevaldigt rodet interface er et helt andet problem. Men det er jo ikke din skyld.

 

http://Array

Er det et stort problem?

Ovenstående skrev jeg i et opslag på LinkedIn i et anfald af frustration over at være scrollet igennem mit LinkedIn feed og konstateret, at næsten hver andet opslag var video. Jeg har ikke siden set så massiv mængde af videoopslag, så det var nok lidt et tilfælde, at algoritmen fik sammensat det på den måde den dag.

Men jeg er tydeligvis ikke den eneste med mindre begejstring for video-opslag, for indslaget har i skrivende stund opnået 26.250 visninger, 73 kommentarer og 140 likes.
En del af reaktionerne kom fra brugere, der til daglig lever af at undervise i at lave videoopslag (naturligt nok), så det er ikke alle kommentarer, der var enige med mig. Men om ikke andet er det et emne, der kan få folk til at reagere.

Den dag var det ekstra slemt, især fordi jeg endnu ikke havde fået deaktiveret autoplay. Så efterhånden som jeg scrollede ned, begyndte videoerne at spille, hvilket gjorde det til en meget rodet oplevelse. Med autoplay slået fra er det knapt så generende.

Men det ser jeg ikke som det største problem ved videoopslag.

Video er ikke altid bedst

Video og især animationer kan noget, som tekst ikke kan. De kan forenkle komplekse problemstillinger og tydeliggøre argumentation. De kan give et mere komplet billede og tilføre personlighed til et budskab.

Men de er ikke hurtige at afkode.

Nu snakker vi udelukkende opslag på LinkedIn og lignende platforme. Altså opslag om dette og hint, der vises som en del af dit feed.

Med en tekst er det nemt at læse de første linjer; og hvis det har fanget min interesse, kan jeg folde teksten ud i fuld størrelse. Herefter kan jeg lynhurtigt skimme teksten igennem og finde information, jeg er interesseret i.

Er det tung tekst med masser af interessant viden, kan jeg enten gennemlæse den grundigt eller gemme den til senere. Jeg har altså i løbet at meget kort tid vurderet, om indholdet er værd at bruge tid på.

Med video bliver jeg forhåbentligt præsenteret for emnet meget hurtigt (ellers er den dårligt lavet) og kan herefter vælge om jeg vil se mere. Men det tager længere tid.

Første vurdering sker efter 8-10 sekunder, når jeg har fået emnet præsenteret. Det kan jeg gøre på 1-2 sekunder med tekst.

Næste vurdering sker løbende, for bliver videoen uinteressant for mig, stopper jeg. Med teksten skimmer jeg den hurtigt igennem og får dermed alle overskrifter med.

Så hvis der i videoen lægges ud med en forklaring, der er lidt forenklet i forhold det det niveau, jeg er på, så ser jeg ikke resten af den. Uanset, hvor godt indhold og relevant indhold, der kommer efter. Med tekst springer jeg let og elegant de afsnit over og finder det relevante stof.

Brug medier med omtanke

Nej, jeg er ikke anti-video og video kun er ikke for professionelle.

Video kan – som tidligere omtalt – viderebringe vigtige budskaber og lade personligheder brænde igennem.

Men tænk dig lige om en ekstra gang, inden du starter med at optage din video:

  • Er det nu også den bedste måde at formidle dit budskab?
  • Og fungerer det bedst med video på den platform, du ønsker at udgive det på?
  • Ville du selv gide at se det?
Morten Ellegaard - selvportræt med vest og hat
ellegaard

Uddannet underviser, IT-administrator og WordPress-guru. Har arbejdet med design og udvikling af digitale løsninger siden 2005.