Hastighedstest af websteder

Dine brugere kan ikke lide ventetid. Den tid, de venter på at se din sides indhold, er tid du mister til at overbevise dem om, at du har den rigtige løsning. Derfor er det vigtigt at optimere dit websted mest muligt.

For at kunne lave en optimering, er du nødt til at have noget at sammenligne med, noget der kan lave hastighedstest af websteder. Et værktøj, der kan vurdere effekten af en ændring du har lavet.

Googles Pagespeed Insights

Skærmprint fra Googles værktøj til hastighedstest.
Startskærm for Pagespeed

Google sætter jo efterhånden standarden for, hvad der vigtigt at vurdere på. Derfor er dette værktøj vigtigt, da det viser Googles måde at fortolke din side overførselshastighed og hvor de mener, du bør sætte ind.

Du indtaster blot den adresse, du ønsker at teste og klikker på Analysér. Vær opmærksom på, om adressen er med eller uden www (og http eller https), for en viderestilling vil forringe resultatet.

Hastighedstest af websteder 1

Fremtiden er mobil og derfor er det mobilvisning, der testes her – og endda med en neddroslet datahastighed. Derfor er testen brutal og viser med tydelighed, hvor der er mulighed for forbedring. Forvent ikke at kunne nå indeks 100 på mobil – det kræver stor viden om optimering og er som oftest uopnåeligt for websteder med interaktion, eksterne ressourcer og nem redigering.

Google Lighthouse i Chrome

Hastighedstest af websteder 2

Samme teknik inde bagved finder du i Chrome browseren. Her kan du med Udviklerværktøj aktiveret (F12) finde fanebladet Lighthouse.

Af mange forskellige årsager vil du typisk ikke se det samme resultat af de to ellers ens værktøj. Men de kan stadig bruges til at se og vurdere ændringer i opsætning.

GTmetrix by Carbon60

GTmetrix er et værktøj til test af websteder udvikling cloudvirksomheden Carbon60.

Deres løsning er noget mere omfattende i både test og vejledning til forbedringer. Men det er stadigvæk ikke en begynderopgave at lave optimering, da en del af det er avanceret og kræver tilretning af systemfiler.

Men den er langt bedre til at udpege nøgleområder end PageSpeed.

Hvis du opretter en bruger (gratis), så får du desuden adgang til at gemme rapporter og sammenligne flere forskellige for på den måde at se effekten af ændringer.

Skærmprint fra GTmetrix
ellegaard

ellegaard

Uddannet underviser, IT-administrator og guru. Har arbejdet med design og udvikling af WordPress-løsninger siden 2005.
Indhold
Vil du blive klogere?

Modtag nyhedsmail med nyheder og nye opslag

Vil du blive klogere?

Modtag nyhedsmail med nyheder og nye opslag