Her er hjælp til at tømme cache i din browser, uanset om du er på Windows eller Mac, laptop eller mobil. Har du prøvet at skulle kigge på et websted og så ikke se det samme som andre ser? Det skyldes ofte en lokal cache, der viser dig et ‘forældet’ billede. Sådan her kan du slette din cache og se den seneste version.

Windows

Tryk CTRL+F5 for at genindlæse siden

Mac

Tryk Cmd+Shift+R for at genindlæse siden

Hvad er cache?

En cache er et mellemlager (og udtales ligesom cash). De findes mange forskellige steder og har forskellige funktioner, men som regel handler det om at gemme noget, der tidligere har været brugt og så vise det, i stedet for at hente en ny version.

Når vi snakker websteder, så kan der findes cache to steder: på serveren og lokalt. Men i begge tilfælde er målet, at vise dig webstedet hurtigere end hvis det hele skal hentes frem hver gang.

Servercache

På dynamiske websteder ‘samles’ en webside af mange forskellige elementer i det øjeblik du beder om den. Det tager tid og derfor har serveren en cache, hvor den gemmer den færdigbyggede side. Hvis der så er nogen, der beder om den samme side lige om lidt, så kan den vises fra cache i stedet for at blive bygget op fra bunden.

Det sparer tid og ressourcer og er uundværligt på websteder med meget trafik.

Lokal cache

Din browser indeholder også en cache, der gemmer de sider du har kigget på. Især på mobil vil du sikkert opleve at den første gang er siden længe om at blive indlæst, men bladrer du tilbage, vises den meget hurtigt.

Animation af trafik til laptop fra hhv. Lokal og server cache uden at tømme cache
Computer/mobil henter ført fra cache, inden den spørger efter opdateret version fra server

I nogle tilfælde kan opleve en “cachefejl”, hvor den version der hentes fra din lokale cache ikke længere fungerer. Så skal du have tømt den lokale cache og dermed gennemtvinge en opdatering fra serveren.

Den slags problemer er typisk kortvarige, da den lokale cache opdateres jævnligt. Men har du en dårlig internetforbindelse, så vil din enhed genbruge lokal cache længere.

Mobilcache lever længere!

Du vil ofte opleve, at du på din mobil ikke ser opdateringer af et websted så hurtigt, som du gør på din laptop. Det skyldes at mobilen er meget ‘bevidst’ om at spare båndbredde og derfor kun overføre data, hvis det er nødvendigt.

Derfor kan du se information, der ikke opdateret til seneste version. Det er især vigtigt, hvis du er i gang med en hastighedsoptimering!

Hvis webstedet er korrekt defineret i forhold til cache bør det ikke være problem for andre en udviklere/webdesignere, men du kan også komme ud for, at fx et nyhedswebsted ikke viser de seneste informationer. Så må du på jagt efter information om, hvordan du nulstiller cache på din mobilbrowser.

Slet cache på iPhone

Slet cache i Safari på iPhone

Visning af brugerflade ved sletning af cache på iphone/safari

Åbn Indstillinger og scroll ned til Safari. Find Ryd historik og webside data og udvælg hvilke websteder, du ønsker at slette cache fra.

Tømme cache i Chrome på iPhone

Visning af brugerflade ved sletning af cache på iphone/chrome

Åbn Chrome og i menuen øverst til højre finder du Indstillinger -> Privatliv –> Slet browserdata -> Vælg Cookies, webstedsdata og klik på Slet browserdata og bekræft.

Morten Ellegaard - selvportræt med vest og hat
ellegaard

Uddannet underviser, IT-administrator og WordPress-guru. Har arbejdet med design og udvikling af digitale løsninger siden 2005.