Desktopserver på laptop

WordPress på lokal server

Jeg har tidligere anbefalet en server til WordPress eksperimenter. Det er en rigtig god ide at holde alle eksperimenterne væk fra de kørende miljøer, så det mener jeg stadig er en god ide. Især da du på den måde har adgang til systemet uanset  hvor du er, og om du sidder ved din egen pc eller en anden.

Men der kan også være situationer, hvor det er rarest med en helt lokal server – altså installeret på den pc, du sidder ved.

Jeg bruger det for eksempel, hvis jeg er uden for internetdækning eller af  andre grunde har behov for at arbejde helt lokalt. Specielt ved udvikling af plugins/temaer nyder jeg, at jeg øjeblikkeligt kan se effekten af mine ændringer, så derfor har jeg et helt specielt setup til den del.

Og til præsentation af design/funktion hos en kunde, er det også genialt. Jeg har endnu tilgode at bruge det til undervisning, men her ser jeg det også som en smart ting.

WordPress på din egen pc

Der er masser af muligheder for at installere en lokal server med PHP/MySQL på din pc: LAMP/WAMP/MAMP er blot en af mange.

Local by Flywheel

Brugerflade i local

Min nye bedste ven er Local by Flywheel! Og det bliver bare bedre og bedre. Den er indtil videre fuldstændig gratis, men der ligger en betalingsversion og lurer i horisonten, som jeg gladeligt vil betale for, for jeg har sparet oceaner af tid med det her setup.

Der er lidt stor (650MB i seneste version), så sørg for at sidde på en god forbindelse til Interweb, når du skal hente den. Og så er der en del reklame for deres egen (Flywheel) hosting, men ellers har jeg intet at udsætte på programmet.

Når den er installeret kan du oprette et nyt websted ved at klikke på det store plus. Du får nogle få valgmuligheder, men der er typisk ikke behov for at rette noget. Navngiv og start, det er det!

Har du et eksisterende websted, så kan du nemt importere det til din lokale server. Tag en kopi af dit websted med for eksempel Duplicator plugin’et. Jeg har også tidligere gjort det med Updraftplus’ backup’er, men de kan dog godt ind imellem drille – men typisk ikke mere end at jeg bare kunne slette og genimportere.

Hvis man bruger en udviklingsplatform som fx PHPStorm, så kan man nemt og hurtigt aktivere debugging for nem fejlsøgning.

Hvis du bruger ManageWP til at håndtere flere websteder, så har du muligheden for at lave Local Sync. Det er stadig i Beta-test go bliver en betalingsfunktion – men den virker i langt de fleste tilfælde.

DesktopServer

Men skal det være nemt – og det skal det altså! – så vil jeg til hver en tid anbefale DesktopServer fra ServerPress. Det bliver ganske enkelt ikke nemmere.

Jeg har tidligere anbefalet i Desktopserver, men nu foretrækker jeg Local by Flywheel.

Der er en gratis version, der kan løse rigtig mange opgaver. Men till $99 for den fulde version er der altså ikke meget at betænke sig på. For du vil vel gerne have mulighed for support, mere end tre websites, multisites og hvad der nu ellers er skåret væk i den gratis udgave – gratis er ikke altid bedst. Desuden er du på den måde med til at holde det fabelagtige produkt kørende og i konstant udvikling.

Desktopserver - lokal server til wordpress

Installationen er hurtig (download er lidt sløv dog) og meget nem, men kræver sikkert at du giver tilladelse til udvidede rettigheder.

Herefter starter du DesktopServer op, når du skal bruge den. Den kører ikke konstant og det ser jeg som en fordel.

Er den først installeret, er oprettelsen af et nyt testsite virkelig så nemt som at klø sig i nakken.

Den opretter alle nødvendige mapper og databaser og sørger for at de angives korrekt i WordPress. Herefter er det bare at gå i gang.

I den betalte version kan man endda nemt kopiere/eksportere et testsite til en kørende version – eller trække et kørende system ind til en større omgang justeringer uden risiko for at skade den kørende version.

Man kan også selv bygge skabelonsites, hvis man vil gøre det endnu nemmere. Så er alle ens yndlingsplugins og -temaer allerede installeret, når man logger ind første gang!

Hvis man skal lave større ændringer på et kørende website, så er det muligt at installere pluginet Duplicator på live-websitet og med det tage en kopi – der så kan importeres i DekstopServer.

Og så har man pludselig en nem og sikker måde at eksperimentere med design og funktioner, uden at man kan komme galt afsted eller brugerne bliver forstyrret.

Jeg er utrolig glad for dette lille program og bruger det dagligt. Fantastisk til de hurtige eksperimenter.

Min eneste anke er, at jeg ikke kan have mine testsites liggende online i DropBox eller lignende, så jeg kan have mine tests synkroniseret mellem bærbar og stationær. Men det skal nok komme, det er jeg ikke i tvivl om!

Hent DesktopServer

Morten Ellegaard - selvportræt med vest og hat
ellegaard

Uddannet underviser, IT-administrator og WordPress-guru. Har arbejdet med design og udvikling af digitale løsninger siden 2005.