Det er nemt at bruge hammer og sav, men derfor bliver det ikke nemt at bygge et hus. Det gælder også for værktøjet WordPress. At bygge egen hjemmeside er ikke nemt.
Ja, jeg ved godt at det er en populær fortælling og jeg har også selv fortalt den, men det er meget forenklet at sige at WordPress er nemt. Det er nemt at være bruger på en blog eller kunde i en webshop, men som webstedsbygger er kravene større.
Det er også nemt at installere en WordPress – den berømte 5 minutters installation er endda afløst af one-clicks – men det er kombinationen af plugins og temaer, der gør det uendeligt mere kompliceret.
Valget af et WordPress tema er kompliceret, og det er faktisk svært at vælge det rigtige. Temaer kommer med masser af funktioner og tilknyttede plugins. Det virker så nemt, men gør det i virkeligheden mere kompliceret. Jeg har tidligere skrevet om det på wp-pro.dk.
Og hvert plugin du installerer øger risikoen for problemer, for det skal jo fungere sammen med alle de andre. Og måske virker det nu, men hvad med opdateringer?
Sikkerhedsfirmaet Sucuri udgiver hvert år en rapport over den udvikling, de kan se med de forskellige CMS, og i kan der ses en stigning i WordPress-websteder, der er blevet inficeret pga. usikre plugins.
https://sucuri.net/reports/2018-hacked-website-report
Med erfaring har jeg lært hvilke plugins løser bestemte opgaver bedst, og så bliver jeg ved med at bruge dem, til de enten holder op med at virke eller der kommer væsentligt bedre produkter på markedet. Den mulighed har du ikke, når du bygger dit første websted. Du bliver nødt til at tage ved lære af andre og bygge på deres erfaring.
WordPress er ikke nemt, men selvfølgelig kan det læres – jeg har lært det. Men det har taget tid og krævet mange eksperimenter undervejs. Og jeg har lært af andre professionelles erfaringer. Det kan jeg varmt anbefale.
Men jeg kan ikke selv bygge et hus, der vil jeg vælge professionelle. Og jeg beder også min mekaniker om at skifte dæk på min bil, for det er han langt bedre til. Og så fortæller han mig samtidig, om det er på tide at skifte dæk eller de kan holde en sæson mere. Det er penge givet godt ud!
Sparer du ved at bygge egen hjemmeside selv?
“Hvis jeg laver WordPress selv, så sparer jeg en masse penge” – ja, hvis det er et hobbywebsted, kun for din egen fornøjelse. Hvis din egen tid ikke har nogen værdi.
Tanken om at opbygge sit eget websted er tiltalende. Du kender dit eget websted til bunds og får nyttig viden undervejs.
Du skal bare altid huske at tænke din egen tid med ind!
Når man starter en ny virksomhed op, så har man begrænsede ressourcer. Det gælder penge, men så sandelig også tid. Der er tusindvis af ting, man skal tage sig og tage stilling til. Derfor er det vigtigt at prioritere.
Din tid er bedst brugt der, hvor du ikke overdrage opgaven til andre.
Altså alle de steder, hvor der ikke er nogen andre, der kender noget til opgaven. Det kan være opbygning af kundebase, produktbeskrivelse, netværksudbygning. Det er alt sammen opgaver, der skal løses INDEN, du kan sælge dit produkt. Og tiden fra opstart til de første salg er kritiske, da du indtil da kun har udgifter.
Så i virkeligheden burde langt flere opstartsvirksomheder købe sig til hjælp – også selvom det vil kræve at optage lån. Man det er bare sjældent en mulighed.
Derfor bliver din opgave at minimere tid brugt på ting, andre kan løse for dig. Herunder at opbygge dit websted.
En webshop er kompliceret
Wordpress er svært – og hvis en professionel blog er en udestue, så er en webshop et toetagers hus!
Hvor en blog typisk er en ret lukket konstruktion, hvor alt kan håndteres indenfor samme system – så bliver det meget mere kompliceret for en webshop.
Der skal kommunikeres frem og tilbage med betalingsgateway, håndteres automatisk mailmarketing; udgående mail SKAL være perfekt, så kunden får det forventede information i tide og uden problemer.
Din webshop skal kommunikere med API’er hos din fragtleverandør, trække lokationsinformation, styre lager med både størrelses- og farvevariationer. Og måske endda levere informationen automatisk til dit regnskabsprogram, så du ikke skal gøre det manuelt.
Alt sammen er nemt, når det virker – og superkompliceret at fejlsøge i, når noget går galt.
Start med det mest nødvendige
Fundamentet skal være i orden, for så kan man bygge videre på det.
Lad dig ikke forblænde af de store webshops. De har både masser af tid til at teste og masser af penge at smide efter udviklere. Det har du typisk ikke som nystartet.
Til gengæld har du masser af andet at bruge pengene på. Der er for eksempel ikke noget ved at have en helt fantastisk webshop med masser af bling og smart design – hvis du ikke har nogen kunder.
Så er det langt bedre at bruge nogle penge på at få bygget grundstenen til dit imperium – og så bruge resten på markedsføring. Når kunderne først er i butikken kan du tilbyde flere og smarte funktioner. Måske kan du endda tage dem med på råd…
Gå efter et solidt grundsystem og byg så flere funktioner på, efterhånden som fundamentet er stabilt og du er klar til at gå et skridt videre.
Lær af andres erfaring
Hvis dit websted er et eksperiment og du har al den tid, der er behov for, så prøv endelig selv. Det er virkeligt spændende at prøve af og lære nyt – hvis man er til den slags.
Men skal du tjene penge på dit websted, så stop lige op og tænk dig om;
- hvor længe kan du bruge på at bygge op?
- Hvor mange potentielle kunder har du råd til at miste, fordi der er fejl på webstedet.
- Og hvor meget omsætning går du glip af, mens du bygger om igen og igen?
Lav dine eksperimenter på en blog i stedet. Skriv gode artikler, der kan samle interesserede og sende kunderne videre til din webshop. Det er en god investering og forhåbentlig ved du mere om dit produkt end din webstedsbygger.
Samtidig får du en føling med, hvordan WordPress fungerer. Et indblik i muligheder og udfordringer.
Og så tag et kig på de forskellige grupper af andre WordPress interesserede, der er rundt omkring i landet. Start på Facebook, der kan du finde de fleste. Men mød op til lokale arrangementer og sug til dig af andres erfaring.
For selvom du måske vælger ikke selv at bygge dit websted, så giver det dig et langt bedre grundlag til at vurdere, om din webstedsbygger nu også er opgaven voksen – eller du blot er et eksperiment på vejen mod det professionelle resultat.
Så når du har lært at bruge hammer og sav, så byg et hundehus. Og der efter en carport, en udestue. Og brug så de erfaringer til at vurdere, om det er værd at bygge huset selv – eller du er bedre tjent med at få en professionel til det.
ellegaard
Uddannet underviser, IT-administrator og WordPress-guru. Har arbejdet med design og udvikling af digitale løsninger siden 2005.